Tietoa timanteista

Tehdasvalmisteinen timantti

Erottaako mikään tehdasvalmisteisia timantteja luonnosta löydetyistä? Kyllä erottaa, erottaja on timantin alkuperä. Tehdasvalmisteisia timantteja ei ole kaivettu maasta, vaan ne on valmistettu tehtaassa. Toinen erottava tekijä on hinta, tervetuloa tutustumaan timanttisormusten aivan uuteen hintatasoon 

Mitä yhteistä näillä tehtaassa valmistetuilla on luonnosta löydettyjen kanssa? Kovuus, optiset ominaisuudet ja luokittelu.

Vihkisormus ja timantti ovat erottamaton pari.

Vihisormuksen pitkä käyttöikä vaatii kestäviä jalokiviä ja timantti on kestävyydeltään ylivoimainen muihin jalokiviin verrattuna. Samalla kun timantti on äärimmäistä luksusta, se on myös käyttöesine jokapäiväisessä elämässä.

Timantin arvokkuus kertoo kantajastaan ja korkea symboliarvo, erityisesti vihkisormuksessa, on väkevä viesti.

Tehdasvalmisteisia timantteja kutsutaan monilla nimillä.

Lab Grown Diamond, Man Made Diamond ja joskus jopa Cultured Diamonds. Suomenkielinen vastine on vielä vakiintumatta, niin uudesta asiasta kaupallisessa mielessä niissä on kyse. Minä käytän nimeä tehdasvalmisteinen timantti, kun haluan viitata timantteihin, jotka eivät ole peräisin kaivoksista tai muista luonnonesiintymistä. Minusta tehdasvalmisteinen timantti kuvaa hyvin näiden timanttien alkuperää eli tehdasta. 

Tehdasvalmisteisilla timanteilla on kaksi toisistaan suuresti poikkeavaa valmistustapaa. Toinen jäljittelee luonnon tapaa, jossa hiili puristuu korkeassa paineessa ja kuumuudessa timantiksi. Toinen on kemiallinen kaasufaasimenetelmä, jossa timantti kasvaa metaanikaasusta. Molempia yhdistää tietty epätäydellisyys, joten lopputulos ei ole synteettisten jalokivien tapaan lähes täydellinen kide. Siksi myös tehdasvalmisteiset timantit luokitellaan harvinaisuuden ja hionnan laadun suhteen samoilla kriteereillä kuin luonnontimantit. Solitaarikokoisilla eli yli 0,30 ct tehdasvalmisteisilla timanteilla on usein miten oma yksilöllinen laboratoriotodistuksensa, aivan kuin luonnontilanteillakin.

Missä tehdasvalmisteisia timantteja on saatavilla?

Ympäri maailman. Perinteiset suuret timanttimarkkinat ovat saaneet nauttia melko hyvästä saatavuudesta jo useita vuosia, mutta Euroopassa ja erityisesti Suomessa saatavuus on ollut harvinaista, ja keskittynyt yksittäisten kultaseppien satunnaisen tarjonnan varaan.

Vähäinen tarjonta on vaikuttanut hinnan läpinäkymättömyyteen ja onpa niinkin, että niitä on kaupattu eettisenä vaihtoehtona jopa samaan hintaan kuin luonnontimanttejakin. Nyt sinulla on paljon parempi mahdollisuus valita ja verrata alkuperältään eri lähteistä tulevia ja usean laatuisia timantteja myös Suomessa. 

Oulussa on Suomen suurin valikoima sormuksia.

Satoja vaihtoehtoja, joihin voit valita joko luonnontimantit tai tehdasvalmisteiset timantit. Hintavertailu on suoraviivaista, kun voit samaan sormukseen valita kahdesta eri tehdasvalmisteisesta ja kolmesta eri luonnontimanttien harvinaisuusyhdistelmästä.

 

Tervetuloa tutustumaan!